پکیج شوفاژ دیواری چیست؟
کدام پکیج برای خانه شما مناسب است؟
نویسنده: فرهاد کارجو
تاریخچه پکیج
اولین سیستمهای گرمایش منازل بسیار ساده بودهاند، آتشی در زیر خانه روشن میشد که نیاز به رسیدگی داشت، دود حاصل از شعله از زیر خانه و دیوارهها عبور میکرد تا خانه گرم شود، این سیر رفته رفته باعث پیدایش سیستمهای بخار و موتورخانههای گازسوز و پکیجهای شوفاژ دیواری شد. اما اختراع اولین پکیجی که دو منظوره باشد (تامین توامان گرمایش و آبگرم مصرفی) توسط یک مهندس نروژی در سال 1889 به نام Edwin Ruud که به همراه خانواده خود به ایالات متحده امریکا مهاجرت کرده بود انجام شد. بعدها او به همراه دوستان مهندسش اولین کمپانی خود را به نام RUUD تاسیس کردند.
در نهایت تاریخ به گونهای رقم خورد که اروپا و علیالخصوص ایتالیا تبدیل به مهد سیستمهای سرمایشی و گرمایشی شد؛ در دهه 1950 تا 1960 لولهکشی گاز طبیعی در اروپا مخصوصا انگلستان و ایتالیا شروع شد و سرآغاز تغییر سوخت خانههای مردم از اجاق و بخاریهای ذغالی به پکیج و گاز شهری بود. در سال 1964 شرکت ایمرگس ایتالیا شروع به فعالیت کرد که اولین محصول این مجموعه در سال 1965 روانه بازار شد.
توان گرمایشی خروجی
توان گرمایشی خروجی پکیج شوفاژ دیواری با واحد kW (کیلووات) سنجیده میشود اما واحد محاسبه میزان توان گرمایشی یک واحد مستقل با kcal/h (کیلوکالری بر ساعت) محاسبه میشود؛ برای محاسبه بار حرارتی بایستی ابتدا این مقدار را بدست آورد و سپس به کیلووات تبدیل کرد. پکیجهای شوفاژ دیواری با توان گرمایشی خروجی از 10kW تا 35kW میتوانند منازلی از 40 مترمربع تا 350 مترمربع را گرم کنند.
حجم آبگرم مصرفی
میزان آبگرم بهداشتی Domestic hot water یا همان آبگرم مصرفی در واحدی که میخواهید در آن پکیج نصب کنید بسیار مهم است. اگر ساختمان شما یک حمام، یک ظرفشویی و یک سرویس بهداشتی دارد با توجه به زیر بنا میتوانید از دستگاههای 10 الی 35 کیلووات استفاده کنید. اما اگر ساختمان 2 یا 3 حمام دارد و میخواهید به صورت همزمان از حمامها استفاده کنید بایستی از پکیجهای مخزندار استفاده کنید. این دسته از پکیجها در داخل خود یک مخزن کوئلی دارند و همیشه آبگرم را آماده مصرف درون خود جای میدهند. برای جلوگیری از تولید باکتری و جلبک در آب مخازن یک میله از فلز منیزیم به نام آند منیزیم در داخل مخزن تعبیه شده که به نگرانی در این موارد پایان میدهد. برای دو حمام همزمان از پکیج شوفاژ دیواری با مخزن 50 لیتری و برای سه حمام همزمان از پکیج شوفاژ دیواری با مخزن 120 لیتری استفاده کنید.
محل نصب پکیج شوفاژ دیواری
پکیج دیواری یا پکیج شوفاژ دیواری را بایستی در آشپزخانه یا بالکن (تراس) نصب کرد (حتماً نصب دستگاه و فعال شدن گارانتی محصول باید توسط نماینده مجاز خدمات پس از فروش انجام شود)؛ فضاهایی مانند پشت بام، راهرو، راهپله و پارکینگ در ساختمانهای نوساز اجازه نصب ندارند اما اگر ساختمان بازسازی شود با هماهنگی مهندس ناظر اداره گاز این امر ممکن میشود. نصب پکیج شوفاژ دیواری در پذیرایی، اتاق خواب، رختکن، سرویس بهداشتی و حمام ممنوع است و ممکن است بسیار بسیار خطرآفرین باشد. ضمناً در محلی که پکیج شوفاژ دیواری نصب میشود نبایستی پنجره به مناطق ممنوعه باز شود.
نصب پکیج در آشپزخانه
مطابق مبحث 17 قانون نظام مهندس ساختمان، نصب محصولات گازسوز، مانند آبگرمکن، پکیج شوفاژ دیواری و … در ساختمانهای با متراژ کمتر از 60 مترمربع ممنوع است و بایستی دستگاه در بالکن یا تراس نصب شود. برای متراژهای بالاتر از 60 متر مربع میتوانید محل نصب را در داخل آشپزخانه مهیا کنید. برای اینکار در ابتدا دودکش باید جایگذاری شود. دودکش بایستی از متریال آزبست یا سیمان، با حداقل قطر 15 سانتیمتر و دریچه 10 سانتیمتری باشد.
مسیر دودکش باید حتیالامکان مستقیم و با حداقل پیچ و تاب باشد. همه وسایل گاز سوز از جمله پکیج شوفاژ دیواری نیاز به اکسیژن برای احتراق یا همان روشن شدن دارند، از این رو سعی کنید اکسیژن مورد نیاز پکیج شوفاژ دیواری را از خارج از ساختمان مهیا کنید تا غلضت اکسیژن در داخل خانه شما علیالخصوص در زمستان کاهش پیدا نکند؛ برای این منظور استفاده از یک سوراخ قطر 60 سانتیمتر کفایت میکند. اگر ساختمان شما امکان نصب دودکش دوجداره را دارد، حتماً برای نصب دستگاه از دودکش دوجداره استفاده کنید، این دودکش از جداره داخل دود را به بیرون پرتاب کرده و از جداره خارجی هوای مورد نیاز احتراق را برای پکیج دیوار مهیا میکند.
پریز برق در نزدیکترین فاصله از پکیج باید قرار داشته باشد. از مسیر لولهکشی مطمئن شوید، لولهکشی باید به صورت 5 لولهی گاز، رفت و برگشت گرمایش، لوله آبسرد و آبگرم مصرفی، تا ارتفاع 1 متری از کف تمامشده انجام شود. دستگاه در ارتفاع 120 سانتیمتری از کف تمام شده نصب میشود.
کابینت یکی دیگر از موارد خیلی مهم برای نصب دستگاه است، کابینت باید فضای کافی جهت تعمیر و سرویس سالیانه را داشته باشد تا تکنسین یا نماینده مجاز خدمات پس از فروش بتواند پکیج شوفاژ دیواری را تعمیر کند. برای این امر به عرض پکیج شوفاژ دیواری از هر طرف (چپ و راست) 5 سانتی متر اضافه کنید تا قاب رویه پکیج دیواری به راحتی باز شود. اگر پکیج شما از اکسیژن محیط برای احتراق استفاده میکند بایستی بالا و پایین کابینت باز باشد تا گردش هوا برای دستگاه میسر شود. پس از نصب پکیج شوفاژ دیواری به هیچ عنوان در زیر دستگاه وسایل برقی مانند ماکروفر را قرار ندهید. پکیج شوفاژ دیواری مجهز به یک شیر ایمنی است که اگر فشار آب سیستم گرمایش (مانند رادیاتورها) به هردلیلی بالاتر از حد مجاز رفت، آب را از زیر خود تخلیه کند. این نشتی آب به دستگاه برقی زیر پکیج شوفاژ دیواری قطعاً صدمه خواهد زد.
نصب پکیج در بالکن یا تراس
بسیاری از مصرفکنندگان پکیج شوفاژ دیواری برای بازشدن فضای آشپزخانه محل نصب پکیج شوفاژ دیواری را در بالکن تعبیه میکنند. اولین مسئله انتخاب دستگاهی است که بتواند در فضای آزاد به درستی کارکند. برای انتخاب محصول درست به پارامتر IPX پکیج دیواری دقت کنید، اما IPX چیست؟
IPX یک استاندارد است که میزان مقاومت یک محصول را در شرایط محیطی مختلف تعیین میکند. برای پکیج دیواری مقاومت در برابر: باد، باران، برف و رطوبت بسیار حائز اهمیت است. اگر پارامتر IPX مقدار 5 باشد این پکیج شوفاژ دیواری میتواند در فضای باز مانند تراس به راحتی کار کند، اما اگر پارامتر IPX مقدار 4 باشد، فقط در فضاهای سرپوشیده مانند آشپزخانه امکان کار دارد.
برای نصب دستگاه در بالکن در اکثر شهرهای کشور ناظرین اداره گاز اجازه نصب فقط و فقط با دودکش دوجداره را صادر میکنند، اما در برخی شهرها هم میتوان دودکش را به صورت تکجداره نصب کرد. به دو دلیل نصب با دودکش دوجداره بهتر است:
- در زمستان علیالخصوص زمانی که دمای هوا خیلی سرد است (نزدیک به صفر است) هوای ورودی که از جداره خارجی عبور میکند به خاطر عبور برخلاف جهت و در کنار جداره داخلی (که دود را به بیرون پرتاب میکند) بین 5 الی 10 درجه سانتیگراد گرم میشود؛ هوای گرم انرژی کمتری برای احتراق نیاز دارد و مصرف گاز شما کمتر شده و نهایتاً قبض گاز کمتری پرداخت خواهید کرد.
- به دلیل مصرف گاز کمتر، میزان شعله دستگاه شما نیز کمتر میشود که این امر باعث پایین آمدن استهلاک دستگاه و جلوگیری از خرابیهای آتی میشود.
نکته پایانی در انتخاب پکیج
پکیجهای شوفاژ دیواری انواع مختلفی دارند که شاخصهای متفاوتی در انتخاب آنها دخیل هستند؛ از میزان آب گرم مصرفی و متراژ محلی که نیاز به گرمایش دارد تا محل نصب پکیج. برای آگاهی از اینکه کدام پکیج نیازهای شما را به خوبی برطرف خواهد کرد حتما پیش از خرید با متخصصین امر مشورت کنید.