تعمیر پکیج دیواری

اگر یک کار مهم را انجام ندهیم، تعمیر پکیج شوفاژ دیواری داستانی جدایی‌ناپذیر از زندگی ما خواهد شد! عموما پکیج‌های شوفاژ دیواری به گونه‌ای طراحی می‌شوند که بتوانند تا چندین سال تامین گرمایش و آب گرم بهداشتی را برای ما تامین کنند، اما این محصولات همانند خودرو شخصی شما نیاز به سرویس یا تعمیرات دارند. خرابی پکیج شوفاژ دیواری در زمستان می‌تواند باعث دردسر بزرگی برای شما شود. آمارها نشان می‌دهد بیشترین خرابی‌هایی که در زمستان رخ داده، به این علت است که سرویس سالیانه انجام نشده است. برای جلوگیری از تعمیر وقت و بی‌وقت، باید پکیج را سالیانه سرویس کرد.
تعمیر پکیج دیواری

تعمیر پکیج دیواری

چرا پکیج شوفاژ دیواری خراب می‌شود؟

نویسنده: فرهاد کارجو

چرا پکیج شوفاژ دیواری خراب می‌شود؟

پکیج شوفاژ دیواری با سه منبع آب، گاز شهری/مایع و برق کار می‌کند، به زبان ساده اگر بخواهیم عملکرد پکیج شوفاژ دیواری را تشریح کنیم، باید بگوییم که با سوزاندن گاز شهری، آب را به دمای مناسب برای گرمایش و یا آبگرم مصرفی می‌رساند. نحوه کارکرد دستگاه در هر لحظه، توسط برد کنترل که با برق کار می‌کند، کنترل می‌شود.

دو وظیفه مهم پکیج شوفاژ دیواری چیست؟

1- در طول 12 ماه سال، آبگرم بهداشتی را برای حمام، آشپزخانه و سرویس بهداشتی آماده می‌کند.

2- در فصول پاییز و زمستان آب گرم برای گرم کردن خانه ما تولید می‌کنند.

تعمیر پکیج

عوامل خرابی پکیج شوفاژ دیواری چیست؟

می‌توان عوامل خرابی پکیج شوفاژ دیواری را به دو دسته تقسیم کرد:

خرابی با منشا منابع انرژی

1-1- آب: به طور ذاتی وقتی آب را گرم می‌کنیم رسوبات همراه آن آزاد می‌شود. میزان سختی آب با واحد ppm سنجیده می‌شود که میزان آن در مناطق مختلف متفاوت است. رسوبات آب باعث گرفتگی در مبدل‌ها، پمپ دستگاه و قطعات دیگر می‌شود. برای جلوگیری از تشکیل رسوب در پکیج از سختی‌گیر در مسیر ورودی آب سرد و فیلتر برگشت مدار گرمایش استفاده کنید.

1-2- سوخت: سوخت دستگاه که منبع انرژی برای گرم کردن آب است، ممکن است به دلیل ناخالصی باعث خراب شدن قطعاتی مانند جرقه‌زن و مبدل شعله‌خور دستگاه شود. این گونه خرابی‌ها در زمان استفاده از گاز مایع بیشتر می‌شود. برای جلوگیری از ورود ناخالصی‌های گاز به دستگاه از فیلترهای گاز دارای نشان استاندارد استفاده کنید.

1-3- برق: برای شروع به کار پکیج شوفاژ دیواری، برد دستگاه که همانند مغز متفکر سیستم عمل می‌کند، نیاز به انرژی برق دارد. حتماً متوجه شده‌اید که در زمانی که برق خانه قطع باشد، با وجود وصل بودن گاز، پکیج شوفاژ دیواری خانه شما کار نمی‌کند. نوسانات برقی همواره جزء جدایی‌ناپذیر زندگی ما شده، بنابراین با نصب و استفاده از محافظ‌های برق دارای نشان استاندارد از خرابی‌های احتمالی دستگاه جلوگیری می‌کنیم.

استهلاک قطعات دستگاه

قطعات اصلی و کلیدی پکیج شوفاژ دیواری طی سالیان کارکرد نیاز به سرویس و بررسی دارند. سرویس و تعمیر به موقع همیشه مشتریان را از وقوع خرابی‌ها نجات داده است. در استهلاک قطعات عوامل محیطی و کیفیت منابع انرژی دو نقش کلیدی را ایفا می‌کنند. در رابطه با کیفیت منابع انرژی که در پاراگراف بالا توضیحات لازم ارائه شد، اما عوامل محیطی خصوصاً در زمانی که دستگاه در بالکن یا تراس نصب می‌شود بسیار تاثیرگذار است. از عوامل محیطی می‌توان از خاک و گرد و غبار، بارش‌های جوی، یخ‌زدگی و دمای محیط دستگاه نام برد.

از قطعات کلیدی که بیشترین خرابی‌ها در آنها اتفاق می‌افتد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

2-1- فن: عموماً فن‌های پکیج شوفاژ دیواری به علت گرد و غبار و خاک خراب می‌شوند. گرد و غبار باعث خلل در کارکرد بلبرینگ فن شده و پروانه فن را از لحاظ بالانس بودن خارج می‌کند. آمارها نشان می‌دهد، پکیج‌های که در بالکن یا تراس نصب می‌شوند بیشتر از پکیج‌هایی که در آشپزخانه نصب می‌شوند دچار خرابی فن می‌شوند.

2-2- پرشر سوئیچ هوا: این قطعه که با نام کلید اختلاف فشار دود نیز شناخته می‌شود، دائما خروج دود را کنترل می‌کند و در صورت هرگونه مشکل، سریعا پکیج شوفاژ دیواری خاموش می‌شود. این قطعه مهم دلیل حساسیت و دقت بالایی دارد. وجود گرد و غبار و یا خاک آسیب دیده باعث معیوب شدن این قطعه می‌شود.

2-3- منبع انبساط: در داخل منبع انبساط، یک تیوپ قرار دارد که بایستی فشار باد آن ثابت باشد. در طول کارکرد دستگاه این فشار گاهی اوقات افت کرده و تیوپ به تدریج آسیب دیده و پاره می‌شود. برای جلوگیری از خرابی منبع انبساط بایستی فشار باد آن به صورت دوره‌ای بررسی و در صورت نیاز شارژ شود.

2-4- مبدل‌ها: پکیج‌های شوفاژ دیواری عموماً دومبدله هستند. رسوبات آب قاتل آنها است. اگر فیلترهای ورودی آبسرد و برگشت گرمایش نصب نشده باشند و سختی آب محل نصب دستگاه شما بالا باشد، زمینه‌ساز بیشترین خرابی پکیج شما علی‌الخصوص در فصل زمستان است.

2-5- فلومتر یا فلوسوئیچ: این قطعه که وظیفه اعلام درخواست مشتری برای تولید آب گرم را بر عهده دارد، دقیقا زمانی بکار می‌افتد که شما شیر آب گرمی را در خانه خود باز کرده‌اید. تنظیم نبودن پمپ آب ساختمان و یا رسوبات آب می‌توانند زمینه‌ساز خرابی این قطعه شوند.

2-6- شیر اطمینان: این قطعه که وظیفه مراقبت از فشار بیش از حد آب داخل سیستم گرمایشی را بر عهده دارد، در مواقعی که فشار کار دستگاه بالا می‌رود عمل می‌کند. عملکرد این قطعه به دفعات باعث خارج شدن آب بندی این قطعه شده و بایستی سرویس شود.

برد کنترل پکیج

2-7- برد کنترل: این قطعه به علت نواسانات برق و یا خرابی قطعات آن دچار مشکل می‌شود. همانطور که ذکر شد، استفاده از محافظ برق دارای نشان استاندارد باعث جلوگیری از خرابی آن می‌شود.
2-8- شیربرقی و کیت سرویس: قطعه شیر برقی با نام موتور شیر سه راهی و قطعه کیت سرویس با نام کاتریج شیر سه راهی نیز شناخته می‌شود. این دو قطعه وظیفه کنترل فرآیند تامین گرمایش و یا تولید آب‌گرم مصرفی را بر عهده دارد. عموما رسوبات آب علت خرابی آنها است. با خراب شدن یکی از این دو قطعه ممکن است در فصل تابستان، رادیاتورها گرم شود.

ایرادات رایج پکیج شوفاژ دیواری چیست؟

ایرادات رایج خرابی پکیج شوفاژ دیواری شامل موارد زیر می‌شود:

افت فشار پکیج

در اغلب پکیج‌های شوفاژ دیواری یک عقربه بر روی قاب جلوی دستگاه مقدار فشار آب در داخل دستگاه و سیستم گرمایشی ( مثلاً رادیاتورها) را نشان می‌دهد. اگر عقربه وجود نداشت، به صفحه نمایش دستگاه دقت کنید، فشار آب به صورت عدد نمایش داده شده است. در این ایراد اگر عقربه به زیر عدد 0.5 برسد، دستگاه خطا (Error) می‌دهد. برای رفع آن باید فشار آب را بالاتر ببریم.

بالابردن فشار آب پکیج شوفاژ دیواری

برای این کار، به زیر دستگاه، محلی که شیلنگ ها متصل شده اند، نگاه کنید. یک شیر کوچک با دسته پلاستیکی که عموماً مشکی یا آبی است می¬بینید. به این شیر، شیر پُرکن می¬گویند. شیر پرکن را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید. به طور همزمان نگاه‌تان به عقربه فشار آب دستگاه باشد. فشار آب که به عدد 1.5 رسید، شیر پرکن را ببنید. اگر افت فشار در دستگاه شما دائمی است پکیج شوفاژ دیواری نیاز به سرویس یا تعمیر دارد.

نشتی آب از پکیج

در این حالت دوشاخه دستگاه را از برق بکشید، شیرهای آب و گاز پایین پکیج شوفاژ دیواری را ببنید و برای تعمیر پکیج به شرکت ارائه دهنده گارانتی دستگاه تماس بگیرید. نشتی آب باعث وارد شدن خسارات به قطعات سالم دستگاه میشود. یخ‌زدگی دستگاه، شایع‌ترین علت نشتی آب از پکیج است.

یخ‌زدگی

عموماً یخ‌زدگی به دلیل استفاده نادرست مصرف‌کننده، از دستگاه رخ می‌دهد و شامل گارانتی نیز نیست. یخ زدگی زمانی اتفاق می‌افتد که گاز و برق پکیج قطع باشد و به دلیل سرمای هوا، آب داخل پکیج شوفاژ دیواری یخ بزند. برای جلوگیری از یخ زدگی پکیج کافیست قبل از ترک خانه خود، دو شاخه برق دستگاه را از پریز خارج نکنید و شیرگاز را باز بگذارید. عموم پکیج‌های شوفاژ دیواری مجهز به سیستم ضدیخ‌زدگی هستند که در مواقعی که دمای هوا بسیار سرد است عمل کنند.

جوش آوردن پکیج

جوش آوردن پکیج یا افزایش فشار آب می‌تواند عوامل گوناگونی داشته باشد، در بیشتر مواقع جوش آوردن زمانی رخ می‌دهد که دستگاه آب را گرم می‌کند، اما آب گردش مناسبی در داخل قطعات یا سیستم گرمایشی (مثلا رادیاتورها) نداشته باشد. رسوب آب و خرابی قطعات از دلایل اصلی جوش آوردن دستگاه هستند. این عمل با صدا و لرزش دستگاه همراه است و در این حالت نیاز است تا برای تعمیرات پکیج شوفاژ دیواری منزل‌تان با خدمات پس از فروش شرکت سازنده تماس بگیرید.

روشن نشدن پکیج

دو حالت ممکن است اتفاق افتاده باشد:
1- اینکه دستگاه در برق است، اما هیچ علامتی در صفحه نمایش دیجیتالی دستگاه نمایش داده نمی شود. ممکن است دستگاه شما آنالوگ باشد و باز هم هیچ کدام از چراغ‌های روی دستگاه شما روشن نشود. در این حالت ممکن است فیوز ورودی برق برد کنترل دستگاه شما سوخته باشد. ممکن است به دلیل عدم استفاده از محافظ برق دارای نشان استاندارد نیز نوسان برق به برد دستگاه شما آسیب زده باشد.
2- برق بر روی صفحه نمایش یا چراغ‌ها آمده و دستگاه روشن است اما با باز کردن شیر آب گرم مصرفی یا فعال کردن رادیاتورها، دستگاه شروع به کار نمی‌کند. ممکن است در وهله اول گاز دستگاه شما قطع باشد. با روشن کردن شعله گاز خوراک‌پزی از وجود گاز و فشار مناسب آن مطمئن شوید. در این حالت نیاز است، با خدمات پس از فروش شرکت سازنده تماس بگیرید.

رادیاتور ها گرم است؛ اما آبگرم مصرفی سرد است (یا بالعکس)

در این حالت یکی از مبدل‌های دستگاه رسوب گرفته است. اگر آب گرم مصرفی سرد است و یا سرد و گرم می‌شود مبدل صفحه‌ای رسوب گرفته و اگر مدار رادیاتورها گرم نمی‌شود مبدل اولیه رسوب گرفته است. البته کثیف بودن صافی یا فیلترهای دستگاه نیز در این امر دخیل هستند. ممکن است این حالت با جوش آوردن دستگاه نیز همزمان شود.

صدای زیاد پکیج

خاک، گرد و غبار و یا صدای مکش هوای تازه می‌تواند از عوامل صدای دستگاه باشد. اگر دستگاه شما در زمانی که بخواهد روشن شود (شعله بگیرد) صدای زیادی تولید می‌کند، ممکن است گرد و خاک به فن دستگاه آسیب زده باشد. با خدمات پس از فروش شرکت سازنده تماس بگیرید.

بوی دود و سوختگی

به مسیر دودکش دقت کنید، ممکن است لوله دودکش از اتصال جدا شده و شروع به نشتی دود می‌کند. اگر محل نشت دود را پیدا کردید، دودکش را اصلاح کنید در غیر اینصورت حتما با خدمات پس از فروش شرکت سازنده تماس بگیرید.

تعمیر پکیج فقط توسط سرویسکار مجاز

برای تعمیر پکیج شوفاژ دیواری منزل خودتان حتما با شرکت سازنده محصول تماس حاصل فرمایید، زیرا شرکت‌های گارانتی کننده طبق ضوابط سازمان حقوق تولیدکنندگان و مصرف کنندگان عمل می‌کنند و تعمیرات دستگاه شما به بهترین نحو انجام خواهد شد. تجربه نشان داده که استفاده از سرویسکاران غیرمجاز باعث وقفه در تعمیر، استفاده از قطعات یدکی غیر مجاز و هزینه‌های مالی هنگفتی خواهد شد.
تعمیر پکیج شوفاژ دیواری یک امر تخصصی است. تمامی نمایندگان خدمات پس از فروش شرکت‌های گارانتی کننده، ساعت‌ها آموزش تئوری و عملی دیده و پس از کسب مدرک مجاز از سازمان فنی و حرفه‌ای کشور در این شغل مشغول به فعالیت هستند. لذا تعمیرات توسط سرویسکاران متفرقه فقط باعث خرابی بیشتر دستگاه، بیشتر شدن هزینه‌های تعمیر و … می‌شود.

یک عنصر ضروری در بنیان اجرایی شرکت ایمرگس احترام به مشتری و ارائه خدمات مناسب است که ارائه این خدمات توسط حرفه ای هایی است که در تماس روزانه با مشتریان و در خانه هایشان کار می کنند، این حرفه ای ها در واقع همان کارشناسان خدمات پس از فروش شرکت ایمرگس هستند. شرکت ایمرگس به منظور فراهم آوردن کیفیت محصولات با خدمات به همان اندازه برجسته، پرسنل نصب و نگهداری خود را با آموزش سطح بالا پروش می دهد و بر روی آخرین استانداردها و فن آوری ها تمرکز نموده و خدمات نوین و سریع خود را به مصرف کنندگان کالاهای خود عرضه می دارد.